Tko pred Bogom kleči, može stajati pred bilo kime i bilo čime

9 ožujka, 2022

Rimljanima 8:31-39 jedan je od odlomaka koji najviše ohrabruju i potvrđuju u cijelosti Božju Riječ. Pavao je utvrdio da je Bog za sve nas koji smo u Kristu; za one koji su spašeni svojom vjerom. Nikakva optužba ili teret protiv nas ne može postojati, jer je Bog osigurao naše opravdanje, a Krist se zauzima za nas. Pavao pravi dva popisa svih onih stvari na svijetu koje nas ne mogu odvojiti od Božje ljubavi prema nama u Kristu. Teške stvari će se dogoditi, doista. Ipak, nijedna od njih neće uzrokovati da nas naš Otac prestane voljeti, niti je bilo koji od njih znak da nas je napustio. Naše je spasenje potpuno, apsolutno sigurno zbog Njegove velike ljubavi.

Pavao nastavlja ohrabrivati ​​kršćane s ove strane vječnosti. Istina je da patimo, kao i svako stvorenje, dok čekamo da budemo zauvijek proslavljeni s Bogom. Činjenica da patimo, međutim, ne znači da Bog nije s nama ili za nas. U prethodnim stihovima, Pavao je pokazao da Bog radi na dovršenju svrhe u nama koju je namjeravao učiniti prije nego što je uopće stvorio svijet (Efežanima 1:4). Ta svrha je da nas učini poput Krista, a Bog još uvijek koristi "sve" da završi ovaj proces (Rimljanima 8:28).

Opet, u ovom odlomku, Pavao govori iz perspektive spašenih kršćanskih vjernika. Reference ovdje na "nas" ili "mi" ne uključuju cjelokupnu ljudsku rasu, već samo one koji su prihvatili Krista u vjeri (Rimljanima 3:23–26; Ivan 3:16–18).

U svjetlu činjenice da nas je Bog unaprijed znao, predodredio, pozvao, opravdao i proslavit će nas (Rimljanima 8,30), Pavao dolazi do nepobitnog zaključka: Bog mora biti za nas. Bog mora biti za sve nas koji smo po vjeri u Kristu. Kakva nevjerojatna misao koja mijenja život. Jedini, pravi Bog, stvoritelj svega, je za nas. S Njim za nas, tko bi uopće mogao biti protiv nas?

Naravno, bilo tko bi mogao biti protiv nas, doslovno; bilo koja osoba ili skupina mogla bi nam se pokušati suprotstaviti ili nas povrijediti. Pavlovo pitanje je tko bi uopće mogao biti protiv nas? Što bi se itko protiv nas mogao nadati postići protiv nas, ako je sam Bog za nas? Koja je šansa da netko može osujetiti Božju namjeru da spasi one koji su opravdani vjerom u njegova sina?

Pitanje je vjerujemo li da je Bog uistinu za nas. Pavao nudi konačan odgovor na to pitanje u sljedećem poglavlju.

Rimljanima 8. počinje i završava izjavama o apsolutnoj sigurnosti kršćana pred Bogom. Za one koji su u Kristu nema osude i ništa nas nikada neće moći odvojiti od Njegove ljubavi. Nakon što smo povjerovali evanđelju, sada živimo u Duhu Božjem. To nam omogućuje da Boga nazivamo Abba Ocem. Patimo s Kristom i patimo zajedno sa svim stvorenjima dok čekamo da nas Bog proslavi kao svoje sinove. Uz pomoć Duha, uvjereni smo da je Bog za nas i da nas voli u Kristu.

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram