Tko pred Bogom kleči, može stajati pred bilo kime i bilo čime

8 studenoga, 2021

Naravno da to zahtjeva i priličnu dozu poniznosti, a ta vrlina nam često vrlo manjka. Umjesto da smo skromni i ponizni, ono ljudsko u nama nas zove da budemo oholi, tašti, prepotentni. Pa kad nas povrijede, umjesto da se povučemo i kleknemo pred križem i molimo se, mi se suprotstavljamo, sukobljavamo, budemo ljuti, gnjevni.

Sve suprotno od onoga kako bismo trebali biti. Ipak, to nije ništa što ne možemo popraviti. Tako da bez brige, možemo poraditi na tome, i možemo postići poniznost.

To što nas svijet povrijedi bi nam zapravo trebalo biti sasvim nebitno. Nama jedina utjeha, zaštita, pomoć i oslonac treba biti dragi Bog. Sve što svijet određuje za nas i kako se prema nama ponaša, to nam ne bi smjelo biti važno. U svakom trenutku možeš otići u crkvu i kleknuti pred presvetim i iznijeti svoje situacije.

No osim problematičnih karakteristika mnogih ljudi kao što su oholost, taština, drskost, zapravo veći problem bude što mi mislimo da smo u našim odnosima s drugim ljudima, baš mi u pravu. Pri tom apsolutno smetnemo s uma naše druge grube i drugim ljudima neugodne karakteristike: tvrdoglavost, svojevoljnost, a povrh svega uvjerenost da upravo mi znamo uvijek što je najbolje za sve i za svakoga.

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je poniznost važna za naš put u nebo. Povrijedili nam ponos? Netko te uvrijedio? Tako kršćanin ne smije razmišljati. Posebno ako su i te uvrede površne i sasvim nebitne za ono čemu mi težimo, a težimo odlasku u nebu. Kako nekog kršćanina može uvrijediti ako ti netko kaže da ti je loša odjeća ili da imaš loše auto, ili tome slično?

Vrlo često radi naše pohlepe i taštine se uvrijedimo, i to samo i jedino radi naše površnosti! No, kad život bude zbilja nepravedan prema nama, onda kleknimo.

Prije toga, ipak promislimo da li smo mi krivi za našu situaciju. Da li smo povrijeđeni radi svoje površnosti i radi naše tvrdoglavosti!

Zazovimo na koljenima dragog Boga uvijek da nas obaspe Duhom Svetim, koji će nam dati razum, mudrost, znanje, savjet. Tada ćeš moći stajati pred bilo kime i pred bilo čime!

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram