Tvoj anđeo čuvar čini mnogo toga za tebe!

2 listopada, 2022

Poznato je da imamo anđela čuvara, no znamo li što sve čini za nas?

Zamislite da imate zaštitara koji je neprestano s vama. Čini sve ono što bi uobičajeni zaštitar činio: štiti te od opasnosti i napadača te općenito pripazi na sve moguće prijetnje. No, uz to dao bi ti i moralno vodstvo, pomogao ti da postaneš snažniji čovjek te usmjerio životnom pozivu. Ne moramo to zamisliti – već imamo takvog zaštitara, kršćanska tradicija ih naziva anđelima čuvarima. Evo 20 stvari koje anđeli čuvari, čije je postojanje utemeljeno na Svetom Pismu, čine za ljude.

1. Otjeruje demona

Ponekad znamo zamisliti moralno donošenje odluka kao raspravu između zlog anđela koji nam šapće na jedno uho, a dobrog anđela koji nam mudro govori na drugo. To nije potpuno neistinito – prema sv. Tomi Akvinskom, jedna uloga anđela čuvara je otjerati demone koji nas žele voditi u napast.

2. Štiti nas od zla

Sv. Toma Akvinski također navodi kako je uloga anđela čuvara da nas štite od duhovnog i fizičkog zla. Ovo je uvjerenje utemeljeno na Svetom Pismu, gdje u Psalmu 91 piše: “Jer anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim. Na rukama će te nositi da se ne spotakneš o kamen” (Ps 91, 11 – 12).

3. Jača nas kako bi se oduprli iskušenju 

Ne samo da nas štite od zla, već nas anđeli čuvari jačaju kako bismo se sami mogli oduprijeti zlu. Sv. Bernard rekao je u propovijedi “Svaki put kada uočiš ozbiljnu napast koja te tišti te ti prijeti pretjerana osuda, zovi svog zaštitara, vođu, pomoćnika u nevolji, te uzvikni i reci: ‘Gospodine, spasi nas, propadamo!'”

4. Potiče nas na odvažnost

Sv. Bernard također je poručio kako se nemamo čega bojati kada imamo ovakve anđele uza sebe. Trebali bismo imati hrabrost za odvažno svjedočenje svoje vjere i suočiti se s čime god se u našem životu dogodi. Kako on kaže, “Zašto bismo se bojali uz ovakve zaštitare? Ne može se prevladati ni prevariti one koji nas pridržavaju ispravnog puta, a kamoli da oni nas prevare. Oni su vjerni, razboriti, moćne; zašto drhtimo?”

5. Čudesno uskače kako bi nas spasili od nevolja

Anđeli čuvari nisu samo zaštitari, već su spremni uskočiti i spašavati nas u nevoljama. Ovo je vidljivo kada anđeo pomaže apostolu Petru u 12. poglavlju Djela apostolskih da pobjegne iz zatvora. Priča sugerira da je uskočio Petrov osobni anđeo čuvar (usp. Dj 12, 15). Naravno da ne trebamo ovisiti o tim čudesima, no dodatna je utjeha spoznaja da se ipak mogu dogoditi.

6. Štiti nas od rođenja

Crkveni oci nekoć su raspravljali o tome jesu li anđeli čuvari povjereni od rođenja ili od krštenja. Sv. Jeronim uporno je zagovarao ono prvo. Temeljio je svoju tvrdnju na Matejevo evanđelje, (Mt 18, 10), koja je ključna u potvrđivanju postojanje anđela čuvara. U tom retku Isus govori: “Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima”. Kako navodi sv. Toma Akvinski, razlog tomu da su nam anđeli čuvari povjereni od rođenja ima veze s našom racionalnom prirodom.

7. Štite sve, bez obzira vjerujemo li u njih

Ovaj je zaključak proizašao iz prethodne tvrdnje. Akvinski jasno naglašava kako Bog nikada ne napušta čovjeka, bez obzira na grijeh. Kako je objasnio veliki teolog Ludwig Ott “Prema općem učenju teologa, ne samo da svaka krštena osoba ima zasebnog anđela čuvara od rođenja, već svaki čovjek, čak i oni koji ne vjeruju”. Papa Benedikt XVI. također je naučavao kako su anđeli čuvari “službenici božanske brige za svako ljudsko biće”.

8. Podsjeća nas na ljudsko dostojanstvo

Ovo proizlazi iz svih prethodnih tvrdnji, a posebno je vidljivo u ulomku Matejeva evanđelja gdje nam Isus poručuje da ne prezremo “najmanje” jer nad njima bdiju anđeli. Kako je sv. Jeronim također rekao, “vrijednost duša je toliko velika da je svakome povjeren od rođenja anđeo koji će ga zaštititi”. Protestantski propovjednik John Piper naglasio je kako bi prisutnost anđela čuvara nas trebalo potaknuti na veće poštovanje prema kršćanima: “Nemoj, dakle, prezreti ovog jednostavnog, neimpresivnog Isusovog učenika! Neka ga njegovo anđeosko okruženje podsjeti čiji je on sin”.

9. Podsjećaju nas da Bog brine o svima

Sv. Toma Akvinski objasnio je kako anđeli djeluju u skladu s Božjim planom spasenja, te iz toga proizlazi da nas oni podsjećaju na Božju brigu o svima nama.

10. Donosi naše potrebe Bogu

Rečeno je i kako anđeli čuvari djeluju kao posrednici koji donose naše molbe pred Boga, a temelji se na istom odlomku iz Matejeva evanđelja gdje piše kako anđeli na nebu uvijek gledaju Božje lice.

11. Vodi nas bliže Bogu

Čak i kada se Bog čini dalekim, prisjeti se da anđeo čuvar koji ti je posebno povjeren istovremeno gleda lice Gospodnje.

12. Usmjerava k dobru

Kako piše sv. Toma, “S obzirom na to što treba činiti, očito je da ljudsko znanje i naklonost varira te može odustati od dobra, stoga je bilo potrebno da anđeli postanu skrbnici ljudima kako bi ih regulirali i usmjeravali k dobru”. Među njima, piše Akvinski, je usmjeravanje čovjeka da čini dobra djela.

13. Osvješćuje Božje naredbe

Prema Akvinskom, još jedna uloga naših anđeoskih zaštitnika je da nam pomažu koristiti vlastiti razum kako bismo tražili krepost. Anđeli nam napose pomažu u razvoju razboritosti tako da prenose Božje zapovijedi.

14. Osvjetljuje istinu

Anđeli navješćuju shvatljivu istinu ljudima kroz razumne, prizemne stvari, poručuje sv. Toma. Iako se ne bavi dubinski tim pitanjem, osnovan je nauk Crkve da nas materijalni svijet usmjerava nevidljivim duhovnim stvarnostima. Kako sv. Pavao govori u Poslanici Rimljanima (Rim 1, 20) “Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire tako da nemaju isprike”.

15. Jača naš um

Još jedan način na koji nas anđeli prosvjetljuju jest kroz jačanje naših umova. Kako Akvinski kaže: “Ljudski je intelekt inferioran te je osnažen djelovanjem anđeoskog intelekta”.

16. Komunicira kroz našu maštu

Uz to što djeluju kroz naša osjetila i umove, anđeli čuvari mogu utjecati na nas i kroz maštu, navodi Akvinski, koji daje primjer Josipovih snova. Ponekad neće djelovati na toliko očit način kao san, ali mogu potaknuti i neku sliku u našoj mašti.

17. Utječe na volju

Anđeli ne mogu izravno upravljati voljom, no mogu utjecati na nju kroz naša osjetila i intelekt, piše sv. Toma Akvinski. Ovo znači da naši anđeli čuvari utječu na svaki dio našeg bića kako bismo bili bolji.

18. Pomaže u našem spasenju

Krajnji cilj anđela čuvara jest da nam pomogne u našem spasenju. Nadahnut Poslanicom Hebrejima, u kojoj piše “Svi ti zar nisu služnički duhovi što se šalju služiti za one koji imaju baštiniti spasenje?”, sv. Toma Akvinski piše kako su nam anđeli poslani služiti te da je krajnji cilj njihova skrbništva ostvarenje tog nasljedstva kojoj smo subaštinici.

19. Podsjeća nas na naš krajnji cilj

Nadahnut riječima iz Matejeva evanđelja (18, 10), sv. Augustin poručuje kako nas naši anđeli čuvari podsjećaju da je naš krajnji cilj blaženi pogled na Boga. “Kako oni vide, tako ćemo i mi vidjeti, no još ne vidimo”, kaže, pozivajući se na primjere apostola Ivana.

20. Ne napušta nas

Anđeli čuvari su nam povjereni od rođenja te zadržavaju tu ulogu do naše smrti. Za Akvinskog je to još jedna potvrda istine da nas Bog nikada ne napušta bez obzira je li sumnjamo ili se nalazimo u grijehu.

Molitva anđelu čuvaru

Anđele čuvaru, mili, svojom snagom mene zakrili. Čuvaj mene noću danju. Osobito, pak, me brani, da mi dušu grijeh ne rani. A kad s ovog svijeta pođem, da u nebo sretno dođem. Da se ondje s tobom mogu vijekom klanjat dragom Bogu. Amen.

Podijelite ovu objavu

One comment on “Tvoj anđeo čuvar čini mnogo toga za tebe!”

komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram