U Međugorju započeo spektakularni Mladifest

2 kolovoza, 2022

Ponovno su se zavijorile brojne zastave ispred glavnog oltara crkve sv. Jakova, a već za vrijeme krunice u 18 sati i klupe su već bile prepune hodočasnika. U 19 sati započelo je svečano otvaranje 33. Mladifesta pjesmom „Hosana u visini“ koju je izveo međunarodni zbor i orkestar obučen u žute majice Mladifesta i animirane pokretima te tradicionalnim defileom predstavnika iz pristiglih zemalja.

Na početku procesije uz veliki pljesak okupljenima se obratio međugorski župnik fra Marinko Šakota riječima dobrodošlice kazavši kako je na Mladifest prijavljeno više od 70 zemalja: „Dobro došli na 33. Mladifest. Dobro došli kući! Koja je to radost kad imamo Majku koja nas čeka!“

Nakon mimohoda započelo je svečano Euharistijsko slavlje svečanom procesijom do vanjskog oltara gdje je sa mons. Aldom Cavalliem i još osmoricom biskupa i brojnim svećenicima (u koncelebraciji je bilo ukupno 483 svećenika) došao večerašnji predslavitelj mons. Juan José Omella, kardinal Barcelone i predsjednik Španjolske biskupske konferencije, koji u Međugorju boravi od 30. srpnja, a koji će vratiti u Santiago de Compostellu 3. kolovoza kako bi sudjelovao na susretu s mladim europskim hodočasnicima u pripremi za Svjetski susret mladih s papom Franjom 2023. godine.

Fra Marinko Šakota na početku Euharistije pozdravio je večerašnjeg predmolitelja slavlja, mons. Juana José Omellu i zaželio mu je dobrodošlicu u Međugorje. Zatim je pozdravio i jednog od koncelebranata slavlja, mons. Aldu Cavallia, apostolskog vizitatora sa posebnom ulogom za župu Međugorje kojem je zahvalio na njegovoj službi i prisutnosti u Međugorju, na tome što vodi sve i što s tolikom radošću susreće hodočasnike koji dolaze iz cijeloga svijeta. A zatim ga je pozvao da okupljenima pročita poruku koju je mladima i ove godine uputio Sveti Otac papa Franjo. Mons. Cavalli je poruku pročitao na hrvatskom jeziku:

PORUKA MLADIMA PAPE FRANJE

Predragi!

U ono vrijeme, kako nam prenosi evanđelist Matej, Isus obraćajući se svima reče: „Dođite k meni svi vi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako“ (Mt 11, 28-30).“ Kako u ono vrijeme, tako se i danas Isus obraća svima vama, dragi mladi, te vam preko gesla ovogodišnjeg Festivala, nadahnutog maločas spomenutim Evanđeljem, upućuje svoj poziv: „Učite se od mene i naći ćete mir“.

Ove svoje riječi Gospodin ne upućuje samo apostolima ili nekima od svojih prijatelja, već svima koji su umorni i opterećeni. On zna kako život može biti težak te da postoji mnoštvo stvari koje nam opterećuju srce: mnogobrojna razočaranja, rane iz prošlosti, tereti koje nosimo, nepravde koje podnosimo te brojne neizvjesnosti i brige. Nasuprot svemu tome nalazi se Isus koji nam upućuje svoj poziv: „Dođite k meni i učite se od mene“. Ovaj poziv iziskuje hod i povjerenje, te nam ne dopušta da stojimo na mjestu, ukočeni i preplašeni pred izazovima života. Zvuči lako, ali u mračnim trenucima jednostavno se zatvorimo u sebe. Upravo iz te samoće Isus nas želi izvući pa nam stoga i govori: „Dođi“.

Put izlaza je u odnosu s Gospodinom, u gledanju Onoga koji nas istinski ljubi. No, nije samo dovoljno izaći iz sebe, već je potrebno znati u kojem smjeru krenuti, jer toliko je obmanjujućih ponuda koje obećavaju bolju budućnost, međutim ostavljaju nas uvijek iznova u samoći. Iz toga razloga Gospodin nam ukazuje kamo ići: „Dođite k meni“.

Dragi prijatelji, otvorena srca idite k Njemu, uzmite Njegov jaram i učite se od Njega. Idite k Učitelju kako biste postali Njegovi učenici i baštinici Njegova mira. Ponesite Njegov jaram kojim ćete otkriti Božju volju i postati dionici otajstva Njegova križa i uskrsnuća. „Jaram“ o kojem Krist govori jest zakon ljubavi, to je zapovijed koju je ostavio svojim učenicima: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio (Iv 15, 12). Jer pravi lijek čovjekovim ranama jest život utemeljen na bratskoj ljubavi, koja pronalazi svoj izvor u ljubavi Božjoj.

Hodeći zajedno s Njim i nasljedujući Ga, učit ćete od Njega. On je Gospodar koji drugima ne nameće teret kojeg sam ne nosi. Obraća se poniznima, malenima i siromašnima, jer je i sam postao siromašan i ponizan. Ukoliko uistinu želimo učiti, potrebno se poniziti i prepoznati vlastito neznanje i oholost, one trenutke kada mislimo da sve možemo postići sami i svojom snagom, te napose imati otvoreno uho za Učiteljeve riječi. Na taj način upoznajemo Njegovo srce, Njegovu ljubav, Njegov način razmišljanja, gledanja i djelovanja. No, biti blizu Gospodina i Njega nasljedovati zahtijeva hrabrost.

Predragi, ne bojte se, idite k Njemu sa svime što nosite u svome srcu. On je jedini Gospodin koji nudi istinsku okrepu i istinski mir. Slijedite primjer Marije, Njegove i naše Majke, koja će vas dovesti k Njemu. Povjerite se njoj, koja je Zvijezda mora, znak nade na uzburkanom moru koji nas vodi prema luci mira. Ona, koja poznaje svoga Sina, pomoći će vam da Ga nasljedujete u svom odnosu s Bogom Ocem, u suosjećanju s bližnjima i u svijesti o tome na što smo pozvani: biti djeca Božja. U ovom trenutku, u srcu ljeta, Gospodin vas poziva da krenete na odmor s Njime, na najposebnijem mjestu koje postoji, a to je vaše vlastito srce.

Dragi mladi, dok se ovih dana odmarate u Isusu Kristu, sve vas povjeravam Blaženoj Djevici Mariji, našoj nebeskoj Majci, kako biste po njezinu zagovoru i primjeru mogli uzeti na sebe slatko breme nasljedovanja Krista. Neka vas prati pogled Boga Oca koji vas ljubi, kako biste u susretu s drugima mogli biti svjedoci mira kojeg ćete zauzvrat primiti na dar. Molim na tu nakanu i blagoslivljam vas, te se ujedno preporučujem u vaše molitve.“

SVETA MISA

Zatim je započela sveta misa koju je kardinal mons. Juan José Omella govorio na španjolskom jeziku, a fra Zvonimir Pavičić simultano čitao na hrvatskom jeziku.

PROPOVIJED:

U svojoj propovijedi mons. Juan José Omella dotakao se mnogih tema s kojima je želio ohrabriti mlade da kvalitetno iskoriste ovo vrijeme Mladifesta za dublji susret s Isusom koji će ih osloboditi njihovih tereta, grijeha i jarma, koji će ih u sakramentima osnažiti i ozdraviti, da mogu biti Božje ruke i Božja prisutnost u ovom svijetu.

Između ostalog je kazao: Draga braćo i sestre duboko sam zahvalan što mogu biti s vama u ovoj Marijinoj zemlji i predslaviti ovu misu otvorenja 33. Mladifesta. Zatim je pozdravio sve svećenike i prisutne i svakoga ponaosob. Kazao je i kako dolazi iz Španjolske, izrazito Marijanske zemlje.

Dragi mladi, uistinu je dojmljivo sve ono što je Gospa spremna učiniti kako bi nas dovela do svoga Sina i našeg brata Isusa Krista. Svatko od nas se može zapitati zašto sam došao u ovaj kutak Europe, što ovdje radim? To se i ja pitam? Ali ako ste došli ovdje to je zato što su Isus i Marija željeli da dođete, zato se prepustite onom što vam oni žele dati u ovom tjednu.

Život je dragocjen i vrijedi ga živjeti punim kapacitetom. Zlo ponekad može zavladati i pokoriti neke vidove našeg života, ali uz pomoć Isusa i Marije možemo prepoznati one parazite koji nam kradu život. Koji su naši jarmovi i lanci koji nam uzimaju radost, a s kojima smo došli vamo: prestiž, pornografija, neograničeno gomilanje užitka, ugled, vanjski sjaj…

Započinjemo tjedan u kojem će nas molitva, sakramenti, a nadasve euharistija ako se stavimo u Gospine i Isusove ruke, osloboditi ovih jarmova. Isus te želi primiti u sakramentu ispovijedi i očistiti te i osloboditi tereta koji te pritišću. Bog je jedini koji nas može osloboditi naših tereta, grijeha i problema koji nas tlače. Nemojmo pasti u kanđe onih koji nam daju laka i brza rješenja. Bog će to učiniti na pravi način i pravi čas jer Božje vrijeme nije naše vrijeme, zato iskoristite ovaj tjedan u ovom mjestu koje se zove ispovjedaonica svijeta.

Znate li da ne postoji jaram ili spona ropstva koji bi mogli sablazniti Boga. Nema tog jarma koji bi se mogao oduprijeti Božjoj snazi. Naša zastava nije strah, već ljubav i radost! Kada smo blizu Bogu nestaje strah, javlja se nada i radost i želja da se stvara novi svijet u kojem smo svi braća i sestre. To je istina sadržana u geslu odabranom u geslu Mladifesta: Učite od mene i naći ćete mir! Isus to kaže svima nama, ali posebno vama mladima koji ste SADAŠNJOST našeg društva. „Učite se od mene koji sam blaga i ponizna srca jer jaram je moj sladak i breme je moje lako!

Ne boj se odmoriti se od svoga tereta i briga, od svojih grijeha i svojih jarmova, nauči se od Isusa riješiti se svojih dvojbi.

Čujte, ovo će biti jedinstven tjedan, ne dopustite da prođe mimo vas. Doživjet ćete poseban tjedan duhovnih vježbi u društvu naše Majke, majke Crkve. Upravo to smo malo čas čuli u Evanđelju. I Isus je trebao trenutak povlačenja od ljudi. I mi trebamo te trenutke mira, molitve i ljubavi.

Ovih dana bit će vremena za sve, ali molim vas intenzivno iskoristite svoje vrijeme za osobnu i zajedničku molitvu. Ako vam ne uspijeva zatražite pomoć svojih vodiča, svećenika…

Sve što ćemo ovdje vidjeti i čuti su sredstva kojima će se Bog poslužiti kako bi se spustio u naš život i kako bi nam rekao da nas poznaje, ljubi i kako je zbog nas dao svoj život, kako bi pobijedio smrt i preobrazio je u život. Jer Bog te treba da budeš njegove ruke u ovom svijetu!

Na kraju svoje duge propovijedi koja je trajala do 21.30 sati, mons. Juan je zamolio sve prisutne da zatvore oči, da mole Duha Svetoga da dođe i otvori vrata njihova srca i preobrati ga. Kazao je: „Reci Gospodinu: Evo me, dođi, dođi Gospodine uđi u moje srce i preobrazi me. Reci mu: neka moj put bude put svetosti i možeš računati na mene da ću ići s Tobom preobraziti svijet! Sveta Marijo, Kraljice mira, moli za nas i za cijeli svijet Amen.“

OBAVIJESTI

Prije samog blagoslova fra Marinko je još jedanput zahvalio svim predmoliteljima te uputio obavijesti i najave za sljedeći dan. Kako u ponedjeljak 2. kolovoza, crkva slavi blagdan Gospe od Anđela, Porcijunkulu, fra Marinko je pozvao sve mlade da iskoriste priliku za ispovijed.

PRIPREMLJENO PLATNO ZA PISANJE MOLITVA, ŽELJA, ZAHVALA…

I ove godine mladi će moći tijekom cijeloga trajanja Mladifesta imati priliku pisati svoje molitve, želje, zahvale i slično po platnu dugom 100 metara kojega je pripremila zajednica Cenacolo, a o njemu se brine Frama Medjugorje. Zadnje večeri Festivala, u četvrtak, pred početak svete mise, Frama, svećenici i hodočasnici će na svojim rukama platno donijeti pred sam oltar i prikazati na svetoj misi!

Sveta misa je trajala do 21.30 sati, a nakon nje je uslijedio klanjanje pred Presvetim.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram