U Parizu započinje restauracija katedrale Notre-Dame

21 rujna, 2021

Prethodni dizajn katedrale će biti obnovljen, uključujući 96-metarski toranj koji je dizajnirao arhitekt Eugene Viollet-le-Duc sredinom 1800-ih i za koji je odabrano novo drvo

Radovi učvršćivanja katedrale Notre-Dame završeni su, čime je omogućen početak restauracije na katedrali dvije godine nakon što je požar uništio potkrovlje te uzrokovao pad tornja kroz svod, rekli su dužnosnici u subotu 18. rujna, javlja agencija Reuters, a prenosi Hina.

Brzo nakon požara u travnju 2019. godine, predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će katedrala – koja datira iz 12. stoljeća – biti potpuno obnovljena te je kasnije obećao da će je vjernicima otvoriti do 2024. godine, kad Francuska bude domaćin Olimpijskih igara.

Posljednja faza učvršćivanja strukture uključivala je jačanje svodova divovskim drvenim okvirima u obliku luka, rekla je državna agencija koja predvodi radove, dodavši da radovi teku u skladu s Macronovim planom otvaranja.

Prethodni dizajn katedrale će biti obnovljen, uključujući 96-metarski toranj koji je dizajnirao arhitekt Eugene Viollet-le-Duc sredinom 1800-ih i za koji je odabrano novo drvo.

Restauracijski radovi trebali bi početi tijekom narednih mjeseci nakon natječaja izbora tvrtki. Prije toga, ovaj mjesec će početi proces čišćenja unutrašnjih zidova i poda katedrale, priopćila je agencija.

Požar na katedrali Notre-Dame izazvao je šok u Francuskoj i diljem svijeta. Uplakani Francuzi i zapanjeni turisti promatrali su u nevjerici dok je paklena bujica gutala katedralu, koja je obilježje samog centra Pariza, izvijestila je agencija Reuters, a prenijela Hina.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram