U Rimu proslavljena svetkovina sv. Jeronima

2 listopada, 2022

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak, 30. rujna svetkovinu sv. Jeronima, prezbitera i crkvenog naučitelja, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu.

Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je, uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih Zavoda te tridesetak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu, predvodio mons. Janusz Blachowiak, savjetnik nuncijature na službi u Sekciji za odnose s državama i međunarodnim organizacijama u Državnom tajništvu Svete Stolice.

U homiliji nadahnutoj naviještenim Evanđeljem odnosno prispodobom o ribarskoj mreži (Mt 13,47-53), mons. Blachowiak je prije svega govorio o svjedočanskom poslanju Crkve usmjerenom prema onima koji već vjeruju, ali osobito prema onima koji su se udaljili od Majke Crkve. Pritom je istaknuo ključnu misiju Isusovog učenika koja se očituje u poučavanju drugih s ciljem da u Pismima odnosno Isusu, razumijevanjem i osobnim životnim prihvaćanjem, otkriju skriveno blago Staroga zavjeta koje biva nadograđeno i usavršeno Novim. Na tragu spomenutog zaključio je isticanjem činjenice kako je upravo naklonost i ljubav prema Svetom pismu baština koju je sv. Jeronim ostavio Crkvi po svome životu i svojim djelima.

Prije završnoga blagoslova te izlaganja relikvije sv. Jeronima na čašćenje, zahvalnu riječ uputio je rektor Đurin. Uz zahvalu mons. Blachowiaku na predvođenju misnog slavlja, potom diplomatskim predstavnicima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima, okupljenim hodočasnicima iz Domovine, nazočnim talijanskim vjernicima i ostalim vjernicima te svima koji su svoj trud i brigu uložili u pripravu slavlja, osobitu zahvalu uputio je Zagrebačkom orkestru ZET-a na animiranju liturgijskog pjevanja. Pritom, na poseban način zahvalio je zastupnici orkestra i voditeljici projekta Jeleni Horvatinec, dirigentima Matiji Škvorcu i Hrvoju Pintariću te Mihajlu Mateljanu i Anđelku Katancu. Uslijedio je prigodni koncert puhačkog orkestra ZET-a u povodu 95. obljetnice svog rada i djelovanja.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram