U susret Velikom Tjednu - crkva Muke Gospodinove u Rimu

27 ožujka, 2021

U Rimu se nalazi jedna crkva, možda malo "van ruke", i u nju ne odlaze mnogi hodočasnici u Rim, ali ta crkva je izuzetno važna, pogotovu danas, pred Veliki Tjedan. Ta crkva se zove Santa Croce in Gerusalemme, i u prijevodu znači crkva "Svetog Križa iz Jeruzalema". U toj crkvi imamo mnoštvo relikvija koje je carica sveta Helena donijela iz Svete Zemlje, a vezane su direktno za Gospodinovu Muku.

Kao prvo, i možda najvažnije, uostalom po tome je crkva i dobila svoj naziv, ovdje imamo komad pravog križa. Osim toga, u ovoj crkvi imamo i fragment natpisa koji je bio na križu, dva trna s Kristove krune, prst svetog Tome, nekoliko fragmenata stupa za koji je Isus bio privezan kad je bio bičevan, imamo ovdje zatim fragment Svetog Groba, kao i jedan čavao iz Isusove muke.

Dakle, ova crkva ima izuzetno veliki broj relikvija, čak i za nekog kršćanina koji mnogo hodočasti i mnogo toga je vidio. Zato, dok ovu crkvu pohodi manje kršćane u odnosu na ostale rimske crkve, ipak tisuće i tisuće hodočasnika dolaze i ovdje. Crkva se nalazi na mjestu palače svete Helene.

Podsjetimo se da je sveta Helena bila majka veliko rimskog cara Konstantina, koji je 313. godine ediktom iz Milana dao slobodnu vjeroispovijesti u rimskom carstvu, te su tako i službeno prestala proganjanja kršćana. Možemo reći da su car Konstantin i njegova majka imali među najvažnijim ulogama i razvoju kršćanstva u Europi, a shodno tome i po cijelom svijetu. Sveta Helena je bila ta koja je imala presudni utjecaj i na cara Konstantina, budući da je car pod utjecajem svoje majke postao kršćanin. A sveta Helena je strastveno skupljala relikvije Isusovog života po svetoj zemlji, u Rim se vratila 329. godine kad je i umrla.

Crkva svetog Križa iz Jeruzalema se nalazi u blizini bazilike svetog Ivana Lateranskog, pa kad budete u Rimu posjećivali baziliku svetog Ivana Lateranskog, odite i u crkvu svetog Križa iz Jeruzalema.

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram