Vepric - hrvatsko svetište Majke Božje Lurdske

25 travnja, 2021

Vepric je omiljeno dalmatinsko svetište, ali nešto slabije poznato u ostalim djelovima Hrvatske.

Na zapadnom ulazu u Makarsku nalazi se Svetište Gospe Lurdske, koje je podigao splitsko-makarski pomoćni biskup, sa sjedištem u Makarskoj, Juraj Carić 1908. godine. On je preuredio prirodnu spilju, u nju postavio Gospin kip i oltar. Spilju i kapelicu koju je dao sagraditi do spilje blagoslovio ja na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače 1909., kako piše na ploči pored spilje. To je bio skromni početak.

Poslije toga prostor se sve više oplemenjivao, povećavao i uređivao za prihvat i potrebe hodočasnika. Na popularnost svetišta mnogo su utjecala i hodočašća koja su na svom putu u Međugorje svraćala u Vepric. U svetištu se zaustavljaju i mnogobrojni turisti koji svoj odmor provode na ovom dijelu jadranske obale.

Ovo je upravo oaza mira, neposredno uz Jadransku magistralu, koja svakog putnika namjernika i hodočasnika okrijepi svojom tišinom i planinskim ugođajem. Uz sve to, neumoran cvrkut ptica i cvrčaka zasigurno pojačava doživljaj.

Uz stalno uređivanje postojećih objekata 2001. godine sagrađena je zgrada s kapelom i drugim potrebnim sadržajima za razne skupove, sastanke i duhovne vježbe.

Godine 2008. sagrađena je i velika konferencijska dvorana sa 173 sjedeća mjesta.

Zbog sve većeg interesa većih grupa za smještaj i duhovne sadržaje, godine 2014. otpočela je izgradnja još jedne kuće na mjestu nekadašnje kuće a koja bi trebala povećati smještajni kapacitet postojeće kuće.

Glavne svečanosti u Vepricu su na Blagovijest te uoči i na sam blagdan Male Gospe, kada mnoštvo hodočasnika prekrije veliki trg. U Svetištu se obavljaju razne pobožnosti: ispovijedanje, krunica, križni put, misa, večernja procesija sa svijećama (Mala Gospa), blagoslov bolesnika (Gospa Lurdska) itd.

Svetište ima svoga upravitelja i duhovnog asistenta koji tu stalno borave. Svakoga dana u svetištu se moli krunica i slavi misa a hodočasnici imaju i prigodu za ispovijed.

A tek kad zapuše vjetar pa šumor vjetra doprinese još intenzivnijem ugođaju. Upravo kao da nam se sama Majka Marija direktno obrača!

Podijelite ovu objavu

One comment on “Vepric - hrvatsko svetište Majke Božje Lurdske”

komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram