Vjernik je u svako vrijeme pozvan propovijedati Evanđelje!

17 svibnja, 2022

Sveto vrijeme Uskrsa nije nešto što prestaje. Uskrsnuće Kristovo slavimo cijeli svoj život jer to zapravo i jeste snaga naše vjere.

Za one kojima je Uskrs kojekakvi običaj ili tamo neki praznik on završava onim danom kad prestaju SMS čestitke i ostaci od natrpanog stola. Pred nama u uskrsnuću Gospodinovu otvaraju se najdivnija otajstva vjere. U uskrsnuću mi vjernici s Kristom smo uskrsnuli. Za nas ne postoji samo ova privremenost već pred nama stoji vječnost kojoj život započinje ovdje i nastavlja se i nikada ne prestaje. Za one koji se bore grčevito za ovo zemno oni imaju sasvim drugačije poglede na svoju stvarnost. Njihov život je jako ograničen jer iza ovog života za njih nema ništa. Zato im je sasvim svejedno. Ništa im nije sveto. Ispred sebe imaju samo ovo ograničeno sa svojom ogorčenošću. Za njih je smisao života ono što je sad, trenutno. Parola im je života uzmi sve što ti život pruža pod svaku cijenu i uništi sve i svakoga ispred sebe ako ti smeta u tome. Tada je prioritet gomilati. Jer ono što je prazno nikako da se ispuni. Važno je tada pokazivati svoj uspjeh pred masom u histeriji vike. Broj bankovnih račun sa svotama, stanove, kuće, vile, odmarališta, apartmane, vozila. Jer sreća im je prolazna kao i sve što se može kupiti. Pod krinkom filantropije i velikog humanizma kriju svoju veliku promašenost, eugeniku, neostvarenost a sebi osiguravaju status samo zato što su obična potrčkala moćnika ovoga svijeta.

Poput apostola i mi u snazi ljubavi Kristove pozvani smo uvijek u svako vrijeme bilo zgodno ili nezgodno propovijedati evanđelje. Vjernik ne može zašutjeti. On nema pravu šutjeti. Pred nama je apostolsko svjedočanstvo živog propovijedanja. Naše nesebične zauzetosti u kojem se ne gleda na svoj vlastiti komfor već se vjera svjedoči. To je ona snaga krštenja u Duhu Svetome koji smo primili. Duh Sveti koji u nama stoluje on nas snagom svoje ljubavi nuka i potiče na živo svjedočanstvo vjere. I nemamo se što bojati i zatvarati vrata sili Duha Svetoga. Bog nam je namijenio djelokrug našeg djelovanja. Oni koji još uvijek žive u represijama prošlih sistema s njima vlada strah. Jer strah je najmoćnije oružje diktatorskih tiranskih sistema. Jer ako ne živiš ono što je propisano bit će ti ugrožena egzistencija. Ako se ne slažeš s onim indoktrinacijama koje su ispod svakog zdravog razuma završit ćeš tamo gdje će te vjerojatno progutati mrak.

Zato nam i danas u ljubavi sv. Pavao sa apostolskim zborom koji snažno naviješta neumorno i bez straha. „Učvršćivali su duše učenika bodreći ih da ustraju u vjeri jer da nam je kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje.“ Samo onaj koji je otkrio ljubav Božju sa radošću naviješta evanđelje. Toliko se ta riječ ljubav danas razvodnila. Postala je tako otrcana. Zato možemo i razumjeti sv. Franju Asiškoga koji je hodajući okolicom Asiza kroz suze na sav glas vikao ponavljajući riječi „Ljubav nije ljubljena.“ Ta riječ ljubav ostaje prazna i besmislena ako nemaš onoga koga ljubiš. A Bog nas uči ljubiti. Uči nas onom što kršćanima daje snagu što ih vraća u život i oživljava. „Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.“

Ova snaga ljubavi neka vas izbavlja iz besmisla i toksičnosti koja se uvukla među nas. Dopustite Bogu da vas posveti. Da vas ohrabri da vas dovede u radost života. Tada će snaga Ljubavi koja je ljubljena učiniti novost života. „On će prebivati s njima: oni će biti narod njegov, a on će biti Bog s njima. I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu.“ Ta snaga Bože prisutnosti donosi radost zaštitu i neograničenu ljubav koja posvećuje. „Evo, sve činim novo!“  

Zato prestanimo pokušavati promijeniti one koji se ne žele mijenjati. Koji ljubavi nemaju. Prestanimo davati šanse onima koji zloupotrebljavaju vaš oprost jer ljubavi nemaju. Prestanimo se vraćati na mjesta na kojem su nam slomili srce. Prestanimo više vjerovati riječima nego djelima ljubavi. Prestanimo davati sve od sebe osobama koje vam ništa ne daju jer prave ljubavi nemaju. Okružite se onima koji vam ljubav ljubavlju uzvraćaju. Jer to hrani život i posvećuje. A Krist koji nas ljubi ljubavlju neizmjernom neka nas iz dana u dan uči ljubiti.

Moj voljeni Isuse, neka naše noge koračaju zajedno. Neka nam se ruke sklope u jedinstvu. Neka naša srca složno kucaju. Neka naše duše budu u skladu. Neka naše misli budu kao jedno. Neka naše uši zajedno slušaju tišinu. Neka naši pogledi međusobno duboko prodiru. Neka nam se usne zajedno mole da steknu milost od Vječnog Oca. Amen.

don Damir Bistrić duhovnost.net

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram