Zagrebački i sarajevski nadbiskupi izrazili blizinu Ukrajini pod ratnom agresijom

2 ožujka, 2022

"Duboko razumijemo kroz što trenutačno prolazi ukrajinski narod, jer nam nije daleko drama ratne agresije koju smo doživjeli 90-ih godina prošloga stoljeća", napisao je kardinal Bozanić.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić 26. veljače uputio je pismo velikom nadbiskupu kijevsko-haličkom Sviatoslavu Ševčuku, izrazivši blizinu i solidarnost Zagrebačke nadbiskupije s Crkvama u Ukrajini u ovim teškim vremenima.

“Vaša Svetosti, uzdrmale su nas strašne vijesti o ratu koje nam ovih dana pristižu iz Ukrajine. Uime Zagrebačke nadbiskupije izražavam blizinu i solidarnost Crkvama u Ukrajini. Duboko razumijemo kroz što trenutačno prolazi ukrajinski narod, jer nam nije daleko drama ratne agresije koju smo doživjeli 90-ih godina prošloga stoljeća.

Svetosti, u zajedništvu sa Svetim Ocem i s cijelom Crkvom uzdižemo svoje molitve i prošnje Bogu za dar mira. Postove i molitve prikazujemo Bogu za sve koji pate, za one koji su u strahu, za bolesne, za one koji su morali napustiti svoje domove i svoje voljene te za one koji se moraju boriti. Molimo da budu pronađeni putovi dijaloga, pregovora i mira. Ukrajinskomu narodu nastojimo pomoći putem Caritasa i, koliko će god to biti moguće, spremni smo primiti ljude koji su morali pobjeći iz svoje domovine tražeći utočište negdje drugdje.

U molitvenome zajedništvu, s nadom u Krista, koji je Gospodar života i naš Mir, izražavam osjećaje iskrenoga zajedništva s Vašom Svetosti”, napisao je kardinal Bozanić.

Vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić pridružio se inicijativi Svetoga Oca te je pozvao sve svećenike, redovnike, redovnice i vjernike laike Vrhbosanske nadbiskupije da obvezni post i nemrs te svoje molitve na Pepelnicu prikažu na nakanu mira u Ukrajini i prestanku ratnih sukoba, kako prenose stranice Vrhbosanske nadbiskupije.

Papa Franjo pozvao je vjernike da na Čistu srijedu – Pepelnicu, 2. ožujka cijela Crkva posti i moli za mir u Ukrajini. Toj inicijativi pridružit će se svećenici, redovnici, redovnice i vjernici laici Vrhbosanske nadbiskupije.

Na kraju Opće audijencije u srijedu, 23. veljače Sveti Otac uputio je apel za mir u Ukrajini i mirno rješavanje krize.

“Imam veliku bol u srcu zbog pogoršanja stanja u Ukrajini. Poput mene, mnogi ljudi u svijetu osjećaju tjeskobu i zabrinutost. Ponovno je mir sviju ugrožen jednostranim interesima. Želio bih apelirati na one koji imaju političku odgovornost, da naprave ozbiljan ispit savjesti pred Bogom, koji je Bog mira, a ne rata, Otac sviju, a ne samo nekoga, koji želi da budemo braća, a ne neprijatelji. Molim sve uključene strane da se suzdrže od bilo kakvoga djelovanja koje uzrokuje još veću patnju stanovništva, destabilizirajući suživot među nacijama i diskreditirajući međunarodno pravo. Isus nas je naučio da se na đavolsku bezumnost nasilja odgovara Božjim oružjem, molitvom i postom. Pozivam sve da 2. ožujka, Čistu srijedu, učinite Danom posta za mir. Posebno potičem vjernike da se toga dana intenzivno posvete molitvi i postu”, kazao je Papa tom prigodom.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram