Zvona europskih katedrala zvonit će danas sedam minuta za mir u Ukrajini

3 ožujka, 2022

"Ne želimo šutjeti o ratu u Ukrajini. Zvonjavom objavljujemo solidarnost s ljudima koji moraju taj rat izdržati, strahovati za svoje živote", poručuju iz Europske udruge graditelja katedrala.

Zvona mnogih katedrala diljem Europe u četvrtak 3. ožujka u podne zvonit će sedam minuta za mir u Ukrajini, prenosi agencija Kathpress.

U organizaciji Europske udruge graditelja katedrala, od Norveške do Malte i od Španjolske do Ukrajine, zvona će zvoniti sedam minuta, svaka minuta za jedan dan ruske invazije i rata u Ukrajini.

Ne želimo šutjeti o ratu u Ukrajini. Zvonjavom objavljujemo solidarnost s ljudima koji moraju taj rat izdržati, strahovati za svoje živote, organizirati otpor nadmoćnoj sili, bježati od oružanoga nasilja; koji imaju hrabrosti prosvjedovati protiv ratnih huškača u svojoj zemlji, kao i onih u susjednim zemljama koji će trpjeti posljedice toga rata, poručuju graditelji europskih katedrala.

Pozivi na molitvu za Ukrajinu stižu od crkvenih poglavara cijeloga svijeta. Vijeće biskupskih konferencija Europske unije objavilo je kako će od Čiste srijede kroz cijelu korizmu predsjednici biskupskih konferencija Europe slaviti misu na kojoj će uputiti zaziv za mir i moliti za poginule u ratu. Svaka nacionalna biskupska konferencija će biti uključena u organiziranje barem jedne mise.

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine jučer su također pozvali vjernike da kroz korizmeno vrijeme pojačano mole za mir u Ukrajini.

„Potičemo vas da tijekom korizme, rado i redovito sudjelujete u euharistijskim slavljima, te se češće zaustavite u molitvi pred Presvetim oltarskim sakramentom i u pobožnostima – posebice Križnoga puta i Svete krunice – također nosite u srcu nakanu za mir“, poručili su u jučerašnjoj izjavi.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram