Pohod Blažene Djevice Marije

31 svibnja, 2021

Blagdan Pohođenja Blažene Djevice Marije slavi posjet Marije, Majke Božje, s djetetom Isusom u utrobi, svojoj rođakinji Elizabeti. Posjet se dogodio kad je Elizabeta i sama bila šest mjeseci trudna s Kristovom pretečom, svetim Ivanom Krstiteljem.

Na Božje Navještenje Mariji, anđeo Gabriel, odgovarajući na Marijino pitanje "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" (Luka 1:34), rekao joj je: "A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinji prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće (Luka 1: 36-37). Gotovo čudesno začeće njezine rođakinje nas podsjeća na Marijin usklik: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi." Stoga ne čudi da je Blažena Djevica Marija, kako je zabilježio sveti Luka Evanđelist, "pohitala" da posjeti svoju rođakinju.

Značenje

Došavši u kuću Zaharije i Elizabete, Marija pozdravi svoju rođakinju i dogodi se nešto prekrasno: Ivan Krstitelj zaigra u Elizabetinoj utrobi (Luka 1,41). Kao što Katolička enciklopedija iz 1913. navodi u svom tekstu o Pohođenju, "prisutnost Djevice Marije i još više prisutnost Božanskog djeteta u njezinoj utrobi, prema volji Božjoj, će biti izvor vrlo velikih milosti za svetog Ivana Krstitelja, Kristovog preteču. "

Sveti Ivan Krstitelj

"Zaigra joj čedo u utrobi" nije bio uobičajeni pokret nerođenog djeteta. Jer kako Elizabeta reče Mariji, "Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi." (Luka 1,44). Radost Ivana Krstitelja, koju je Crkva prepoznala još od ranih vremena, proizašla je iz njegovog "čišćenja" od Iskonskog grijeha. To je u skladu s proročanstvom anđela Gabriela Zahariji, još prije Ivanova začeća, da će "Duha Svetoga bit će pun već od majčine utrobe" (Luka 1,15). Kao što Katolička enciklopedija napominje u svom tekstu o svetom Ivanu Krstitelju, "kao prisutnost bilo kojeg grijeha što je nespojivo sa prebivanjem Duha Svetoga u duši, proizlazi da je u ovom trenutku sveti Ivan Krstitelj bio očišćen od mrlje izvornog grijeh."

Porijeklo katoličke molitve

I Elizabeta je ispunjena radošću i izgovara riječi koje će postati dijelom glavne marijanske molitve "Zdravo Marijo": "Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje." Elizabeta tada priznaje svoju rođakinju Mariju kao "majku moga Gospodina" (Luka 1: 42-43). Marija odgovara Magnifikatom (Luka 1: 46-55), koji je postao bitnim dijelom večernje molitve Crkve (Večernje). Lijep je to hvalospjev, slaveći Boga što ju je odabrao za majku Sina, kao i zbog Njegove milosti "od koljena do koljena, onima koji Ga se boje".

Povijest blagdana

Pohođenje se spominje samo u Lukinom evanđelju, a Luka nam govori da je Marija ostala sa svojim rođakom oko tri mjeseca, vraćajući se kući neposredno prije nego što je Elizabeta rodila. Anđeo Gabriel, kao što smo vidjeli, rekao je Mariji na Navještenju da je Elizabeta bila u šestom mjesecu trudnoće. Blažena Djevica je vrlo brzo nakon Navještenja otišla u dom svoje rođakinje.

Dakle, Navještenje slavimo 25. ožujka, a Rođenje svetog Ivana Krstitelja 24. lipnja, u razmaku od oko tri mjeseca. Ipak, Pohod slavimo 31. svibnja - datum koji nema smisla prema biblijskoj pripovijesti. Zašto se Pohođenje slavi 31. svibnja?

Iako su mnoge marijanske svetkovine među prvim blagdanima koje su Crkva, Istok i Zapad sveopće obilježile, proslava Pohođenja, iako se nalazi u Lukinom evanđelju, relativno je kasan razvoj. Podržao ga je sveti Bonaventura, a franjevci su ga prihvatili 1263. Kada ga je papa Urban VI 1389. proširio na univerzalnu Crkvu, datum blagdana bio je 2. srpnja, dan nakon osmog dana blagdan Rođenja svetog Ivana Krstitelja. Ideja je bila vezati proslavu Pohođenja, u kojoj je sveti Ivan Krstitelj bio očišćen od Istočnog grijeha, za proslavu njegova rođenja, iako smještaj blagdana u liturgijski kalendar nije bio usklađen s evanđeljem svetog Luke. Drugim riječima, simbolika, a ne kronologija, bila je odlučujući faktor u odabiru dana obilježavanja ovog važnog događaja.

Gotovo šest stoljeća Pohođenje se slavilo 2. srpnja, ali je revizijom rimskog kalendara 1969. (u vrijeme proglašenja Novusa Orda) papa Pavao VI pomaknuo proslavu Pohođenja Blažene Djevice Marije do posljednjeg dana marijanskog mjeseca svibnja kako bi pao između blagdana Navještenja i Rođenja svetog Ivana Krstitelja - vrijeme kada nam Luka govori da bi Marija sigurno bila s Elizabetom, brinući se o svojoj rođakinja u vrijeme njezine potrebe.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram